Magyar Bajnokság III. Helyezett: 2013., 2016. Magyar Bajnok: 2014. Magyar Kupa III. Helyezett: 2015., 2016.
Kiemelt támogatóink
Támogatóink
Facebook
Hírek

Megleptük a bajnoki címvédőt

2013. 10. 03.

UNIQA EUROLEASING SOPRON-PINKK PÉCSI 424 59-60 (15-10, 18-20, 12-16, 12-12)
Sopron, 600 néző. Vezette: Cziffra, Szabó G., Tőzsér
SOPRON: Fegyverneky 24, Simon 8, Zsovár 2, Licskai, Krnjics 11. Csere: Weninger, Hawkins, Tetemondová 12/9, Sztankovics 2. Vezetőedző: Igor Polenek
PINKK: Minciková 4, Ruják 3/3, Sinclair 3, Őri, Tomlinson 10. Csere: Iványi 10/6, Adamecz 2, Ajdukovic 15, Sarok 6/6, Kováts 7/3, Katona. Vezetőedző: Roberto Hernandez
Az emberek babonásak. Az is, aki azt állítja magáról, hogy nem. Ebből következik, hogy a szurkolók is babonásak. Mindenkinek megvan a kedvence. Nyaklánc, plüssállat, körömfestés, felemás zokni, hullócsillag és lehetne még hosszan sorolni. A siker lehetőségére már voltak utaló jelek. Például, ha az ember virtuális focicsapata, a bajnoki rangadó előtti estén egy 90. percben szerzett góllal nyer...
Maroknyi szurkoló érkezett Sopronba, azzal a tudattal, hogy ezt a mérkőzést meg lehet nyerni. A feldobás előtt 1 perces néma csönddel adóztunk Vetési Imre, Tapodi Péter és Fűzy Ákos emléke előtt. A kezdést követően mindkét együttes nagy erőkkel vetette magát a küzdelembe. Az első kosárra mégis 2 percet kellett várni, amely Fegyvernekytől érkezett (2-0). A soproni gyűrű azonban továbbra sem szeret minket és az első találtunkkal 6-2-re szépítettünk. Sajnos az első kosár után a második sem akart megszületni és mire feleszméltünk már 11-2-re elhúzott a Sopron. Időkéréssel próbáltuk rendezni a sorainkat és sikerült megfogni a soproni hengert. Az első negyed végére 15-10-re kapaszkodtunk fel.
A kis szünetet követően beragadtunk. Tetemondova pedig jött-látott és suhintott egy triplát, majd az elvétett támadást követően Krnjics volt eredményes és újra tízzel ment a Sopron. Halkan néhány helyről megérkezett a tíz-tíz-tíz köszöntés, de talán már a hazai publikum is érezte, hogy az oroszlán ébredezik. Szívósan küzdött a PINKK és jó palánk alatti munkával loptuk a távolságot (30-27). A legnehezebb feladat azonban még hátravolt, mert ha nem vezetünk, akkor elfáradunk az eredmény utáni futásban. Félidőre 33-30-al vonultak a csapatok, amely után tudtuk, hogy mi kezdünk majd.
Élve a XXI. század lehetőségeivel kértünk egy kis segítséget otthonról. Lányaink érezhették az otthonról érkező bíztatást, hiszen bár fordulás után az első labdából nem sikerült pontot szerezni, de a 22. percben 35-35-nél utolértük a Sopront. Ha pedig már ott voltunk hát átvettük a vezetést is egy kis időre Ajdukovic révén (35-37). Lendületbe jött a pécsi gőzös, Kováts triplája és egy Tomlinson dupla után a 29. percben már 5 ponttal vezettünk (41-46). A játékrész végén Simon harcossága ért gól jó plusz egyes akciót hazai oldalon (45-46).
Minden kezdet nehéz, szólt az első bajnoki után. A befejezés azonban még nehezebb, mondhattuk volna az utolsó szünetben. Költői kérdésünk, hogy lehet megőrizni egy pont előnyt?
Fegyverneky vezérletével fordított a Sopron (47-46) és hiába próbálkoztak lányaink nem tudtuk elég hatékonyan feltörni a soproni védelmet. 4 perc telt el a negyedből és nem sikerült pontot szerezni, 49-46-os állásnál időt kért Roberto Hernández. Szurkolóink töretlen bíztatása mellett folytattuk a játékot, de az idő vészesen fogyott. A 37. percben jártunk már 53-48-as állásnál és itt már elő kellett vennünk minden tartalékunkat. Iványi Dalma süllyesztett el egy hármast a soproni gyűrűben, majd Sarok Niki alig fél perccel később megismételte a mutatványt és a pár másodperce még a mérkőzéshez képest magabiztos soproni előny pillanatok alatt PINKK vezetéssé változott (53-54). Soproni időkérést követően előbb Mincikova köszöntötte a soproniakat egy duplával, majd Fegyverneky két büntetőjét követően 1 pontos előnnyel fordultunk az utolsó játékpercre (55-56).
Igazi dráma bontakozott ki az utolsó percben. A PINKK-nél volt a kezdeményezés lehetősége, de Tomlinson hibázott a gyűrű alól és ezzel a támadás lehetősége a soproni oldalra billent. 38 másodperc. Lesz időnk visszatámadni, bármi is történik. Fegyverneky megoldja és robban a soproni közönség is (57-56). 18 másodperc az élet. Időkérés. Kijátsszuk a végletekig? Mikor dobjunk? Indul a figura, pörögnek a másodpercek, Ajdukovic elereszti középtávolról és lepattan a gyűrűről… a labda Iványi kezében landol, aki rögtön emelné, de már a fél soproni csapat rajta van. 8.6 másodperc: Iványi Dalma dobhat 2 büntetőt. A vendégszektorban remegés, ájulás, szívroham. Az első jó... 57-57. De jó, hogy nem nekünk kell dobni. Csak még ezt az egyet. Dali nem remeg, 57-58. Soproni időkérés. 8 másodperc nagyon sok. Egy dobásra bőven elég, de mi marad utána? Óra indul. 7, 6, Fegyverneky egy-egyben Dalmával, 5, hátralép egy tempóhoz és emelkedik, 4, a labda száll csont nélkül a gyűrűbe. 3.4 másodperc 59-58. Robban az aréna, időkérés. Még nincs vége. Miért ne nyerhetnénk? Válogatott bíztató szavak jönnek a kispad mögül. Még egy utolsó Hajrá Pécs! a bedobáshoz, a labda elindul. Szó fennakad, 3, hang elakadt, 2, ki tudja, hol jár a labda, 1, Dali felteszi - ki tudja, hogyan? -, 0.00 és vörös keret a palánkon... beesik... 59-60.
A következő emlék már csak egy nagyon hangos versről szól.
"A pécsi pálya közepén..." - Ugye ismeritek?
Edzői nyilatkozatok:
Igor Polenek: Kemény mérkőzés volt, mindkét csapat odatette magát, és küzdött a győzelemért. A következő mérkőzésen győznünk kell, mert nagyon bosszantó, hogy hazai közönség előtt az idénynyitón vereséget szenvedtünk egy szerencsésebb végjátékot produkáló ellenféltől.
Roberto Hernandez: Rosszul kezdtük a találkozót, mert nem koncentráltunk eléggé. A nagyszünet után stabilabbá vált játékunk, és a legjobb pillanatban dobtuk a győztes kosarat. Nálunk játszik a legjobb magyar kosárlabdázó, Iványi Dalma.

Statisztika:

Mezőny dobószázalék: 22/60 37% ill. 23/58 40%
3-pontos dobószázalék: 3/11 27% ill. 6/15 40%
Büntető dobószázalék: 12/14 86% ill. 8/12 67%
Lepattanó: 33 (Simon 8) ill. 31 (Ajdukovic, Tomlinson 9-9)
Gólpassz: 8 (Simon 3) ill. 10 (Iványi 6)
Szerzett labda: 6 ill. 7
Eladott labda: 12 ill. 10
Fault: 22 ill. 19